Baş dönmesi, yürüme sırasında ortaya çıkabilir ve bu durum düşecek gibi olma hissine yol açabilir. Bu durum sık tekrarlanan bir durum değil ise ciddi bir sorundan şüphelenmek gerekmez. Nadiren ortaya çıkan baş dönmesi nedenleri genel olarak kan şekerinin düşmesi ya da uykusuzluk gibi geçici nedenlerle oluşmaktadır.
Yürürken Düşecek Gibi Olma Nedenleri Nelerdir?
- Baş dönmesinin yürüme sırasında denge kaybı yaratması ve bu durumun sık ortaya çıkması, ciddi bir rahatsızlık belirtisi olabilir, bu yüzden de zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Bu tür durumlarda ilk akla gelen vertigo rahatsızlığıdır.
- Vertigo rahatsızlığında baş dönmesi kişinin ayağa kalkamayacak kadar zor durumda kalmasına neden olabilmektedir. Vertigo hastaları yerin ayaklarının altından çekildiğini ifade etmektedir. Baş dönmesine aynı zamanda mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilmektedir.
- Yürürken düşecek gibi olmaya neden olan durumlardan bir tanesi de iç kulak sorunlarıdır. İç kulak sorunları doğrudan denge merkezini etkilemektedir. İç kulak sorunları, bir enfeksiyon kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi ciddi bir kafa travması nedeniyle de oluşabilir.
- Yürüme sırasında dengenin bozulmasına yol açan nedenlerden bir tanesi de kas ve sinir sistemi ile ilgili bir sorun da olabilir.
- Yerin ayak altından kayması durumu, yürüme sırasında denge problemleri, kafa travmaları sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Bu tür travmalar, iç kulakta zedelenme oluşabilmektedir. Bu durum sonucunda da en ufak bir baş oynatma hareketinde denge kaybı söz konusu olabilmektedir.
- Kişinin geçirdiği şiddetli enfeksiyonlar, gribal enfeksiyonlar yine iç kulağa zarar verebilir. Bu durum sonucunda beyin zarında iltihaplanma oluşabilir. Bu da yürürken denge kaybı sorunu yaşanmasına yol açabilir.
- Bazı nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle (MS hastalığı, Parkinson hastalığı vs.) sinir sisteminde hasar oluşabilir ve düşecek gibi olma hissi ortaya çıkabilir.
- Yürürken düşecek gibi olma hissi, boyun fıtığı nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
Yürürken Düşecek Gibi Olma Tedavisi
Denge kaybı ve düşecek gibi olma hissi hangi nedenle oluşmuş ise tedavisi de o yönde yapılmalıdır. Tanı konması için detaylı bir tetkik yapılması gerekir. Baş dönmesinin ve düşecek gibi olma hissinin kaynağı tespit edilirse tedavi süreci kolaylaşır. Bu tür bir sorun yaşayan kişilerin dikkat isteyen işler yapmaları bir hayli zor olmaktadır, aynı şekilde araç kullanma gibi riskli faaliyetlerde bulunmaması tavsiye edilmektedir.Bu durum doğrudan bir rahatsızlık değildir. Fakat bir başka hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğinden, kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Daha detaylı ve kesin tedavi yöntemi için muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır.