Hamilelik belirtileri: Hamileliğin 22 erken işareti
Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İşte test yaptırmanız için size ipucu verecek 22 erken hamilelik belirtisi.
Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir.Bazı kadınlar, hamileliğin daha geç dönemlerine kadar hiçbir belirti yaşamayabilir veya yaşadığı belirtileri adet dönemi öncesi belirtilerle karıştırabilir. Dolayısıyla aşağıdaki belirtileri yaşamıyor olmanız, hamile olmadığınız anlamına gelmez. Aynı şekilde bu belirtilerden bir veya daha fazlasına sahip olmanız da kesin olarak hamile olduğunuzu göstermez.Birçok anne adayı hamile olduğunu fark edene kadar doğum kontrol hapı kullanmaya devam ettiği için telaşlanır. Bu konuda yapılan araştırmalar panik yapmanıza gerek olmadığını gösteriyor.Hamile olup olmadığınızı anlamanın en kesin yolu elbette hamilelik testi yaptırmaktır. Aşağıdaki 22 erken hamilelik belirtisi, özellikle adet gecikmesi ile birlikte, test yaptırmanız için size ipucu verebilir.
Hamilelik Belirtileri
- Adet gecikmesi
Beklediğiniz adet gecikince paniğe kapılmayın.Bazen bu adet gecikmesi üzüntü,stres gibi durumlardan dolayı da olabiliyor.Ama geciken adet hamilelik için ilk belirtidir.Çok sık görülmese bazı anne adaylarında hamilelikte adet durmayabilir.
- Yorgunluk
Hamile kaldığınızda vücudunuzun iş yükü artar; metabolizmanız, hem sizi hem de bebeğinizin gelişimini destekleyebilmek için hızlanır. Dolayısıyla kendinizi normalde daha halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca hamilelik döneminde progesteron adı verilen hormon daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğu artırır. Bu nedenle halsizlik, yorgunluk ve normalden fazla uyuma ihtiyacı hamileliğin en yaygın erken işaretleri arasındadır.
- Memelerde büyüme veya hassasiyet
Hamileliğin erken döneminde vücutta gerçekleşen hormonal değişiklikler göğüslerde büyüme, hassasiyet veya hafif ağrıya neden olabilir. Bazı anne adaylarında meme uçlarında renk değişikliği de oluşabilir.
- Mide bulantısı ve kusma
Çoğu kadın için hamilelik belirtilerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. Hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle oluşan bu durum ‘sabah bulantıları’ olarak bilinmesine rağmen günün herhangi bir saatinde oluşabilir. Bazı anne adayları kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Önceden rahatsız olmadığınız bir koku, midenizin bulanmasına neden olabilir.
- Akıntı
Akıntı hamileliğin en önemli belirtisidir.Hatta sadece bu açık renkli kıvamlı bir akıntıyı görünce direk hamile olduğunuzu söyleyebilir diğer seçeneklere bile bakmayabilirsiniz.
- Bayılma
Anne adayı daha önce bayılma sorunu yaşamadıysa vücut hormon değişikliğinden dolayı bu sefer ani bayılmalar yaşabilir.Bu durumda panik yapmayın bu durumun hamilelik belirtileri arasında olduğunu unutmayın.
- Hamile hissetmek
Kadınların sezgilerinin güçlü olduğu kanısı vardır.Bu durum araştırmacılarında bulduğu sonuçlarla desteklenmiştir.Bazı anne adayları hamile olduğunu hissedebilir.
- Vücut ısısı değişikliği
Anne adaylarının endişelenmesine gerek olmayan durumdan biridir.Ani olarak vücut ısısı artışı yaşabilirsiniz.Bu durum hamilelik belirtilerinden en önemlisidir.
- İştahın açılması
İştahın artması çoğu anne adayının yaşadığı bir diğer erken belirtidir. Sürekli aç olduğunuzu hissedebilirsiniz veya bazı yiyecekleri aşerebilirsiniz. Örneğin mevsiminde olmayan bir meyve veya sebzeyi çok canınız çekebilir.
- Kasık ağrısı, batma veya şişkinlik olması
Anne adaylarında döllenen yumurta rahim duvarına tutununca bu durumda kasık ağrısı,şişkinlik ve ani batmalar hissedebilirsiniz.Bu erken hamilelik belirtisidir.
- Aşermek
Aşerme sorunu çok bilinen bir belirtidir.Bazı anne adaylarında bu durum görülmemekle beraber genelde hiç daha önce yemediğiniz şeyleri birden isteme isteğiniz doğabilir.Genelde hamileliğinizin ilk 4 ayında bu durum görülür.
- Bazı yiyeceklerden tiksinme
Bazı hamileler ise tam tersi bir durum yaşayabilir; önceden sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmeye veya iğrenmeye başlayabilirsiniz.
- Sık idrara çıkma
Hamileliğin oluşmasından bir hafta sonra bile daha sık tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz. Geceleri alışık olduğunuzdan daha çok uyanıp idrara çıkmaya başlayabilirsiniz. Bazı anne adaylarında kabızlık da görülebilir.
- Baş dönmesi
Hamilelik kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için tansiyonunuz düşebilir. Uzun süre ayakta durmanız gerektiğinde veya bir süre oturduktan sonra aniden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
- Cinsel istek
Anne adayları hamileliğin ilk aylarında özellikle cinsel istek artışı yaşabilir.Bu cinsel arzu 4 ay devam eder.Hamileliğin son aylarında cinsel istek de belirgin düşme gerçekleşir.
- Ruh halinde oluşan değişiklikler
Vücudunuzda oluşan hormonal değişimler ruh halinizde ani değişikliklere yol açabilir. Daha kolay sinirlendiğinizi veya daha stresli olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bir an çok gülerken hemen ardından ağlamak isteyebilirsiniz. Duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen hamilelik işaretleridir.
- Koku
Bazı anne adayları kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Önceden rahatsız olmadığınız bir koku, midenizin bulanmasına neden olabilir.
- Kabızlık
Anne adaylarında hormon dengeleri değişmeye başladığında artık hazımsızlık süreci başlamış demektir.Bundan dolayı görülmesi beklenen kabızlık problemi başlar.
- Mide yanması
Anne adaylarında genelde gece yatarken hafif yanma hissi olur.Bu durumu ilk kez yaşadığınızda hamilelik belirtisi sayabilirsiniz.
- İdrar rengi
İdrar rengi susuz kaldığınızda veya hasta olduğunuzda değişen bir durumdur.Ancak koyu renkli idrar rengi görürseniz bile beraberinde hamilelik belirtilerinden 2 veya 3 seçeneğin daha olması gerekmektedir.Yani tek başına idrar rengi değişikliği hamile olduğunuz anlamına gelmeyebilir.
- Bel ağrısı
Bel kısmında daha önce yaşamadığınız bir ağrı hissediğiniz vakit hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz.Bu durum anne adaylarında çok sık görülen bir vakadır.
- Hafif kanama
Bazı kadınlar için hamileliğin en erken belirtisi çok hafif vajinal kanamadır. Döllenmenin ardından yaklaşık 10 ila 14 gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması olarak adlandırılır. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşur. İmplantasyon kanaması çoğunlukla adet dönemine denk geldiği için adet kanamasıyla karıştırılabilir ancak adet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve beneklenme şeklindedir.Adet döngüsündeki değişim veya düzensizliklerin çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebileceğini unutmayın. Adet düzensizlikleri hakkında daha fazla bilgiye adet döngüsü konumuzdan ulaşabilirsiniz.Bu 22 hamilelik belirtisi sizde varsa artık hamilesiniz demektir.Kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmeye hazır mısınız? Ozaman sitemizde bulunan gebelik hesaplama motorumuzu kullanmalısınız.