Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesinde bulunan taşların ve poliplerin laparoskopik yöntemle alınması demektir. Safra kesesinde iltihaplanma, taşlardan dolayı şiddetli ağrı ve sancılar, bulantı, kusma, hazımsızlık, karın ağrısı ve sarılık gibi şikayetler görülüyorsa ameliyat şarttır.Safra kesesi taşı ameliyatı ile safra kesesi içinde yer alan ve sıkıntı yaratan taşlar alınmış ve hasta rahatlatılmış olur.Safra kesesi ameliyatı çoğunlukla laparoskopik teknikle yapılır. Buna kapalı safra kesesi ameliyatı denilir. Karın duvarına yapılan kesilerden içeri sokulan çubuk aletler sayesinde ameliyat gerçekleşir. Safra kesesi taşı ameliyatı da, safra polipi ameliyatı da bu şekilde yapılır. Ameliyatta genel anestezi yöntemi tercih edilir.Safra kesesi ameliyatı riskleri var mıdır, varsa nelerdir göz atmakta fayda var.Safra kesesi ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki teknikte de yapılabilir. Her iki teknikte de birtakım riskler vardır.

  • Zatürre gibi akciğer rahatsızlıkları görülebilir.
  • İdrar yollarında iltihaplanma görülebilir.
  • Kalp krizi ve buna bağlı ölümler olabilir.
  • Damarlarda iltihaplanma görülebilir.
  • Safra yolları yaralanabilir ve buradan safra gelebilir ki bu son derece tehlikeli bir durumdur.
  • Safra yollarındaki yaralanma sarılığa sebebiyet verebilir.
  • Bu ameliyatı yapacak cerrahın geçmiş deneyimleri son derece önemlidir.
  • Safra kesesi ameliyatı son derece riskli bir ameliyattır.

Safra kesesi ameliyatı olacak kişiler, safra kesesi alınması riskli midir değil midir hususunu haklı olarak merak eder. Gerçekten de safra kesesi alındıktan sonra sorun yaratır mı sorusu safra kesesi hastalarından sıkça duyulan bir sorudur.Safra kesesi alındığında karaciğerde üretilen safra, safra kesesine boşalmaz, direkt olarak bağırsağa akar. Safra kesesi olmayan bir hasta bunun sıkıntısını çekmez ve vücut safra kesesinin yokluğuna hemen adapte olur.Safra kesesi ameliyatı olacak hastaların merak ettiği ve hekimlerine en sık sorduğu sorulardan birisi de safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer sorusudur. Safra kesesi ameliyatında safra kesesi alınır. Safra kesesi ameliyatı açık veya laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılır.Her iki işlem de 1 yahut 2 saat sürer. Kapalı ameliyatta karın bölgesine dört adet kesik açılır ve küçük bir kamera ile ameliyat için gerekli cihazlar içeri sokulur. Açık ameliyatta ise adından da anlaşılacağı üzere karında kesik açılarak buradan müdahale edilir. Laparoskopi yönteminde hasta ameliyat olduğu gün ya da 1 gece hastanede müşahede altında tutulduktan sonra ertesi gün taburcu edilir.Tam anlamıyla iyileşme ise yaklaşık 1 hafta sürer. Açık ameliyatların iyileşme süresi daha uzundur ve operasyondan sonra ağrı biraz daha fazla hissedilebilir. Hasta açık ameliyat sonrası 2-3 gün içinde evine döner. Tam anlamıyla iyileşme ise 1 hatta 1.5 ay sürebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Safra kesesi sonrası şikayetler nelerdir kısmı da hayli mühimdir. Sorun çıkaran ve rahatsızlık veren safra kesesi vücudu terk etmiştir ama sonrasında neler olacak, neler yaşanacak, herhangi bir terslik ortaya çıkacak mıdır? Bunlar ameliyat sonrası hastalarda endişe ve soru işareti uyandıran kısımlardır. Safra kesesi ameliyatı sonrası bazı sıkıntılar yaşanabilir, sözgelimi safra sızıntısı, pankreatit ve kronik ishal görülebilir.Safra kesesi ameliyatı sonrası hastaya hekim tarafından uygun bir beslenme programı önerilir. Hasta bu programa harfiyen uymalıdır, aksi takdirde bazı sıkıntılar yaşayabilir.olarak uyulması gerekir. Aksi halde ciddi problemler yaşanabilir.Ameliyat sonrası yağlı gıda tüketmemeye dikkat etmeli, lifli gıdaların, yeşil yapraklı sebzelerin ve asit oranı düşük meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.Günde en az 8-10 bardak su içilmeli, ishale sebep olacak kahve, acılı ve baharatlı gıdalar, tatlı ve yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer ishal ve hazımsızlık şikayetleri varsa mutlaka hekim, durumdan haberdar edilmelidir.Safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetleri önleyebilmek adına yağlı süt ürünleri, asitli ve şekerli içecekler, karnabahar, brokoli, lahana, fasulye, çay, kahve, çikolata ve baharat tüketimin mesafeli yaklaşılmalı ve bu gıdalar tüketilmemelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri