Bağırsak hareketlerinin normal seyrinden daha yavaş hale gelmesi ve dışkılama esnasında zorlanılması, kabızlık olarak tanımlanır. Halk arasında sık görülen sağlık sorunlarından olan kabızlık genellikle birkaç gün içerisinde geçtiğinden, gayet normal karşılanır. Ancak kimi zaman kabızlık çok daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde olabilir.İçeriğin devamında kabızlık kaç gün sürerse tehlikeli olur ve kabızlığın belirtilerinden detaylıca bahsedilmektedir.
Kabız Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Eğer aşağıdaki belirtilerden muzdaripseniz, kabız olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
- Dışkı katı kıvamda ve yeterince sıvı değilse,
- Haftada 3 defa ya da 3’den daha az tuvalete çıkıyorsanız,
- Midede sürekli şişkinlik, rahatsızlık hissi, hazımsızlık hissediyorsanız,
- Tuvalette 10-15 dakikadan daha fazla kalmanız gerekiyorsa,
kabızlıktan şüphelenilir. Eğer bu bulguları, birkaç aydır yaşıyorsanız kabızlık kronik hale gelmiş demektir. Kronik kabızlık durumunda derhal uzman hekime danışılmalıdır. Aksi takdirde daha ciddi vakalara zemin hazırlayabilir.
Kabızlık Kaç Gün Sürerse Tehlikeli Olur?
Sağlığı yerinde bir bireyin, ayda birkaç kez kabızlık problemi yaşaması oldukça normaldir. Fakat kişinin tuvalete çıkamadığı sürenin 1 haftayı(7 günü) bulması, tehlike çanlarının çaldığına işarettir. Haftanın genelinde gözlenen bir kabızlık problemi söz konusuysa, derhal uzman doktora gidilmeli ve gerekli tedavi alınmalıdır. Uzun süreli kabızlığın ihmal edilmesi; bağırsaklarda emilim gerçekleştirilemediğinden çok daha ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkartacaktır.
Kabız Olmak Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?
Kabız olmak genellikle geçici bir durum gibi görülse de, kimi zaman uzun süreli olabilmektedir. Uzun süreli olan kabızlıkta ise zaman içerisinde; dışarı atılamayan atıklar bağırsakları doldurur ve burada toksinlerin birikmesine yol açabilir. Bağırsaklara dolan toksinler, bağırsaklarda ağrı ve acının yanı sıra daha ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bu yüzden eğer aşağıdaki şikayetlerden muzdaripseniz, kabızlığınız tehlikeli hale gelmiş demektir. Ve derhal uzman hekime tedavi için başvurmanız gerekmektedir.
- Dışkıda belirgin şekilde kan görüyorsanız, derhal uzman doktora gitmelisiniz.
- Yaklaşık 1 haftadır tuvalete çıkamıyorsanız ve dışkılama için sürekli ilaca ihtiyaç duyuyorsanız, kabızlık tehlikeli hale gelmiş demektir.
- Dışkının şekli de durum vahameti hakkında bilgi vericidir. Eğer dışkınız çok ince yapıdaysa, kesinlikle doktora bu konuda bilgi verilmelidir.
- Ani kilo verme ve birden bire zayıflama sorunu yaşıyorsanız, vücudunuzdaki besleyicileri kaybediyor olabilirsiniz.
- Aşırı acı, ağrı yaşıyorsanız ve dışkılama esnasında çok ciddi rahatsızlık duyuyorsanız muhakkak doktora başvurmalısınız.
- Uzun süreli kabızlıkta sık görülen durumlardan biri de hemoroid oluşumudur. Tuvalette kişinin dışkılamak için kendini çok fazla zorlaması, bağırsaklara zarar vererek hemoroid(basur) rahatsızlığına yol açabilir. Şayet siz de, anüsünüzde kanama veya anormallik gözlemlediyseniz uzman hekime gitmenizde yarar vardır.
Kabızlıktan Kurtulmak İçin Uygulanabilecek Doğal Yöntemler
Eğer yalnızca ayda birkaç kez ve kısa süreli kabızlık probleminiz varsa, aşağıdaki doğal yöntemleri uygulayarak kabızlığınızı giderebilirsiniz.
1-)Pekmez
İçeriğinde vitamin ve minerallerin yanı sıra barındırdığı magnezyum sayesinde, kabızlığı giderici bir etkiye sahiptir. Her gece uykuya dalmadan önce 1 tatlı kaşığı pekmez yemek, kabızlığın giderilmesinde etkili olacaktır.
2-)Nane Çayı ve Zencefil
Zencefil ve nane çayı sindirim sistemini hızlandırarak, sindirimin rahatlamasını sağlar. Dolayısıyla dışkılama konusunda zorluk yaşanmaz.
3-)Doğal Yağlar
Tüketebileceğiniz avokado, yemiş ve zeytinyağı gibi doğal yağ besinlerini tüketerek bağırsaklarınızın kayganlaşmasını sağlayarak ve zaman içerisinde kabızlığınızın ortadan kalkmasını tetikleyebilirsiniz. Bu doğal yağlar; yalnızca kabızlıkta etkili değil, cilt ve vücut sağlığınız açısından da pek çok faydaya sahiptirler.