Rinoplasti, burun estetiği olarak da bilinir ve kişinin burun şeklini ve boyutunu değiştirmeyi amaçlar. Bu işlem, cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştirilebilir ve burun estetiği uygulanmadan önce bireyin sağlık durumuna ve burun yapısına bağlı olarak özelleştirilir. Neden ihtiyaç duyulur sorusuna yanıt vermek gerekirse, bazı kişiler burun şekillerinden hoşnut değiller veya burunlarındaki deformasyonlar yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Rinoplasti, burunun görünümünü iyileştirerek kişinin kendine güvenini ve yaşam kalitesini artırabilir. Profesyonel doktorlar tarafından gerçekleştirilen bu işlem, son derece güvenli ve etkili bir çözümdür.
Rinoplasti Nedir?
Rinoplasti veya burun estetiği, burnunuzun fonksiyonlarını ve görünüşünü değiştirmek için yapılan ameliyattır. Rinoplasti aynı anda nefes almayı iyileştirmenize ve daha güzel bir görünüm elde etmenize yardımcı olabilir.
Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti şeklinde alternatifleri bulunur.
Kapalı Burun Ameliyatı:
Bu yöntemde mukozaya işlem yapılır. Küçük kesi işlemi bu alana atılarak burun içerisine müdahale edilir. Burnun dışarıda kesik olmadığı için iz kalma riski de ortadan kalkıyor. Kapalı rinoplasti her durumda uygulanmaya müsait olmayabilir.
Açık Burun Ameliyatı:
Açık burun ameliyatında, burun deliklerini iki kısma ayıran kolumella yönünde kesiler atılır. Atılan kesinin ardından işlem bu alanda ilerlemeye devam eder. Burnun alt kısmında kalan kesi dikkat çekmeyecek şekilde yapılır. Az miktarda iz kalabilir.
Burun Estetiğine İhtiyaç Duyulan Durumlar Nelerdir?
Kişinin burunlarından şikâyet etmesi, memnun olmaması, daha estetik görünmek istemesi gibi faktörler rinoplasti ameliyatı için yeterli sebeplerdir. Burun estetiği olmak için tek bir neden gerekmez.
Rinoplasti Benim İçin Uygun mu?
Rinoplasti için yaygın bir tıbbi neden, burundan nefes almada zorluktur. Burun tıkanıklığı egzersizle ilgili sorunlara neden olabilir, uykuyu bozabilir, horlamaya ve uyku apnesine yol açabilir veya diğer aktiviteleri engelleyebilir.
İyileşme İçin Ne Beklemeliyim?
İşten veya okuldan bir hafta izin almayı beklemelisiniz. Bu süre zarfında dinlenme, buz ve burun temizleme rejimi önerilir. Ağrı kesici ilaçlar sağlanırken, çoğu insan sadece birkaç günlüğüne ihtiyaç duyar.
İyileşme Süreci:
- Üçüncü gün şişlik zirve yapar ve sonra azalır.
- Bazen göz altı morlukları oluşabilir.
- Ameliyattan sonraki hafta boyunca burnunuzu korumak ve şişmeyi azaltmak için burnunuza küçük bir alçı takacaksınız.
- Ameliyattan bir hafta sonra ateller ve alçılar çıkarılır.
- Daha sonra işe dönebilir ve yürüme veya koşma gibi kardiyo egzersizlerine devam edebilirsiniz.
- Altı hafta boyunca temas sporlarından kaçınmanız gerekecek.
İlk ayda hızlı bir şekilde iyileşmeniz muhtemel olsa da, tam iyileşme bir yılı bulabilir. Şişliğin büyük kısmı ilk ayda kaybolur ve tüm şişlikler bir yıl veya daha kısa bir süre içinde geçmelidir.